Lassíts! beszámoló a 2020-as MOKKA táborok kiállításairól

Lassíts! beszámoló a 2020-as MOKKA táborok kiállításairól

A 2020-as és táborainak témája volt a Lassítás. A lassítás egyfajta közelítés, nagyítás, megfigyelés, elcsendesedés. Ezek különféle formáit próbáltuk közösségben megélni a gyerekekkel az alkotó folyamatokon keresztül. Táborainkban minden évben valamilyen aktualitással fordulunk az általános iskolás gyerekeket érintő témák felé. Idén a túlpörgött világunkban a digitális oktatás miatt még jobban internet függővé váló generációnak szeretnénk olyan alternatívát mutatni ami segít nekik önmagukhoz visszatalálni.
Ennek az alkotótábornak első turnusa 2020. július 31-én, második turnusa augusztus 7-én ért véget. Mindegyik hét  péntekén délután bemutattuk a héten készült műalkotásokat, ízelítőt kaphattak a szülők aarról amit átéltünk, megétünk, zenéltünk. Hol van az az elképzelt, csendesebb világ, kik lakják és ezt és milyen kapukon keresztül lehet átjutni, visszajutni, mi a története annak ami odavisz, hogyan tudtuk papírra, textilre vetni a gondolatiankat. Hogy az elképzelt világok szellemeinek maszkjai és a kitalált magokbók kikeltett növények hogyan tudtak minket kicsit lelassítani, átalakítani, megvátoztatni azt majd szeretnénk ha a következő táborban mondanátok el nekünk. Legyen szép évetek! Találkozuk jövőre a MOKKA táborban. 

A táborról tudósított a Kisalföld Online győri Napilap. Cseh Róbert barátunk viedót csinélt, Szeghali Belázs cikket írt róluk:
https://www.kisalfold.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/lassitani-tanitjak-a-gyerekeket-gyorben-10129556/
Az Oxigén Média pedig riportot készített  gyerekekkel:
https://gyorihirek.hu/az-alkotok-taborat-tartottak/
Igyekeztünk összesezdni a hét során mit is csináltunk, Kata segítségével ez sikerül is, a MOKKA FB oldalán olvashattatok  második turnus fényképes posztjait. 
https://www.facebook.com/mokkagyor
A tábort a Széchenyi Egyetem és a KOCKA Művészeti Egyesület közösen szervezt, hirdette meg, és bízunke, hogy az itt résztvevő kisdiákok egyszer hallgatói lesznek ennek az egytemnek. Az Épülettrevezési Tanszéknek köszönjük a helyszít a közös munká, s bazunk benn, hogy a jövőben is együttműödeésekkel tudnjuk még mélyítnei ezt a nagyszerű alkotói kaocsolatot. A táborban résztvevő tanárok és hallgatók körét szeretnénk bővíteni, átadni a Műteremház által is ihletett műhely-hangulatot.  Köszönet Bach Péternek, Tolnay Imrének, Kottmayer Tibornak, Géczy Nórának hogy az egyetem részéről támogattak minket, Hegedűs Péternek, a. Koboldnak, hogy melátogathattuk az egyetmi Könyvtár minden szintjét. A SZE Éttermében étkeztünk minden nap, köszönjük nekik is az ellátást. A MOKKA alkotó közössége egészének is köszönet, de név szerint Kecskés Teodóra, Lukászy Kende, Pozsgai Krisztona, Törőcsik Katalin, Tolnay Imre, és Váray Ibolya voltak a kitalálók, megvalósítók, tanárok, mentorok. Az állandó háttérmunkát és minden pakolást, rendrakást, kvfőzést és uzsonnakészítést a középiskolás segítő diákok végezték, nélkülük nem lett volna ilyen frappáns, tipp-topp, ugyan alkotói káosszal vegyített rend a táborban. Köszönjük Dalmai Zsófinak, Dalmai Mártonnak, Gottwald Zalánnak, Nagy Andrásnak, Fridli Eszter gyógypedagógus hallgatónak. Hálásak vagyunk a szülőknek minden a támogatásért, a Hild iskolának szódásszifonért, a Graboplast Kajak Kenu Vizitelepnek a sárkányhajózásért. 

Kevesebb jelenjen meg

Lassíts! beszámoló a 2020-as MOKKA táborok kiállításairól
Lassíts! beszámoló a 2020-as MOKKA táborok kiállításairól