MESEBELI LÉNYEK, kalandozások a Sárkány évében

MESEBELI LÉNYEK, kalandozások a Sárkány évében

A MOKKA Alkotóműlhely 2012-ben is útjára indítja tematikus művészeti foglalkozássorozatát MESEBELI LÉNYEK, kalandozások a Sárkány évében címmel. Az idei év a kínai horoszkóp szerint sok szerencsét hoz, mert ez a sárkány éve - számtalan jó dolog történhet velünk! Szeretnénk látni egy igazi, szelíd és bölcs egyszarvút! Szívesen találkoznánk tavasszal egy igazi virágtündérrel!

Foglalkozásaink témája ebben a félévben az említett mesebeli lények megismerése és bemutatása. Számtalan képzeletbeli állat él a világ népeinek meséiben, vannak nagyon híres és alig ismert különleges teremtmények is. A foglalkozások során ezeket a rejtélyes lényeket, mesebeli sosem-volt állatokat mutatunk be. Meghallgatjuk történetüket, a hozzájuk kapcsolódó mesét vagy legendát. Játékokkal, a közös alkotással, rajzolással, kézműves munkákkal, applikációs technikákkal mesebeli terepasztalt építünk és benépesítjük az említett varázslatos állatokkal. A kézműves munkák mellett más művészeti ágakhoz kapcsolódó rövidebb programok is a foglalkozások részét alkotják - így megismerkedünk az egyes kultúrák ősi történeteivel, motívumaival, tárgyaival, művészetével és szokásaival.

Várunk szertettel foglalkozásinkra!

2012. január 21.      HANG-JELEK ZENÉRE
A Magyar Kultúra Hete alkalmából olyan klasszikus és modern zeneszámok részleteit hallgatjuk meg, melyekben állatok hangja szólal meg a zene segítségével. A dallam és a ritmus hangulatára festünk és rajzolunk.

február 4.      CSODÁLATOS ARANYHAL
Megépítjük történeteink helyszínét: egy szép mese-terepasztalt, ahol lesz erdő, mező, patakpart és kisfalu, továbbá minden, ami kell egy jó meséhez. Megismerkedünk a kívánságainkat teljesítő bölcs aranyhallal - ő lesz a táj első lakója és a barátunk.

február 18.      AZ ÓRIÁSOK ÉS A TÖRPÉK
Lehet, hogy élnek aprócska emberek? Mekkora lehet egy törpe vacsorája? Hol lehet az óriások lakta város? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ és az árnyjátékban átváltozunk aprócskává és hatalmassá.

március 3.      A JÓ ÉS A ROSSZ SÁRKÁNYOK
A sárkányok csodás mesebeli lények, szerencsét vagy rettegést hoznak, rengeteg mesében szerepelnek, de valaha igaziból is éltek, előfordultak a levegőben és a tengerekben is. Mi is lerajzoljuk és bábként elkészítünk néhány sárkányfajtát.

március 17.      AZ ARANY FŐNIXMADÁR
A titokzatos főnixmadár halhatatlan lény, időről-időre meghal és újjászületik, aztán szebb lesz mint valaha. Erről a különleges madárról és történetéről beszélgetünk, az élet körforgásával és a tavaszi megújulással kapcsolatban festünk és rajzolunk.

március 31.      A MANÓK ÉS A KOBOLDOK
Ki csente el a zoknim? Miért van csoki papír az ágy mögött? Ilyen, és hasonló kérdésekre kapunk választ, ha megismerkedünk a manókkal és koboldokkal, valamint a kollázs technikával, melyet ők is előszeretettel alkalmaznak.

április 14.      A VASORRÚ BÁBÁK ÉS A BOSZORKÁNYOK
Furfang és bűbáj a tudományuk, mi azonban ellessük trükkjeiket és varázsfőzetet, szerelmi bájitalt, életelixírt készítünk, közben megoldjuk fondorlatos feladványaikat, kibogozzuk varázsigéiket.

április 31.      A TÜNDÉREK ÉS SELLŐK
A szépséges tündérek és a szomorú szemű, éneklő sellőlányok meséibe látogatunk, mert életük és történetük nagyon elragadó és elgondolkodtató. Tavaszi virágokat, színes és mókás vizi lényeket készítünk különféle technikákkal.

május 12.      KIRÁNDULÁS EGY KÖZELI “MESEERDŐBE”

Közös, családi kirándulásra várunk mindenkit, a MOKKA foglakozásokra járó gyerekeket és szüleiket, testvéreiket, barátokat. Hozzatok magatokkal enni-innivalót és kedvenc mesekönyveitek közül az egyiket, hogy a pihenőkön fel tudjunk olvasni egy-egy érdekes mesét!

Indulás: 10.00 órakor a Gyermekek Házától, az egész napos kirándulás uticélja a Csorna melletti Bősárkány!

A kirándulásra előzetes jelentkezés szükséges és a programról bővebben itt, a honlapon lehet majd olvasni áprilistól.