MESEBELI LÉNYEK - A manók és a koboldok

MESEBELI LÉNYEK - A manók és a koboldok
Időpont: 
szo., 2012/03/31 - 10:00 - 12:30

A március végi foglalkozás alkalmával ismét kicsike és titokzatos lényekkel, az erdő mélyén élő manókkal és varázserővel is rendelkező, ravasz koboldokkal találkoztunk. Szerencsére olyan sok jelmez és kellék van a házban, hogy a játék elején sikerült egyből minden kis és nagy gyereket "manósítanunk", vagyis mindenki választott egy-egy érdekes manósapkát és vicces-csíkos manópólót vagy varázsköpenyt, amit aztán vidáman viseletek is a résztvevők. Manóként szakmát és hivatást is választottunk, lettek köztünk erdész- és bányászmanók, szorgalmas házi manók, kertész manók és könyvtári manók.
Megismerkedtünk különböző népek mesével és történeteivel, melyekben manók is szerepelnek: szó esett a szorgos német manókról, az íreknél megünnepelt szerencsehozó Szent Patrik napról, a varázslókat segítő engedelmes házi manókról és a manóknak ajándékozott ruhák felszabadító erejéről. Meghallgattunk egy kedves történetet a suszter manóiról: a két szorgos figuráról, akik segítettek a cipőkészítésben és végül szép ajándékot kaptak a hálás mestertől.
Sokféle manó és kobold ábrázolását megnéztünk, megvizsgáltuk a manók hegyes füleit, aprócska szárnyait, hegyes kis orrukat, apró termetüket, magyarázatot kerestünk a koboldok rejtőzködő és  titokzatos természetére és ravaszkodásaikra.

A beszélgetés, a vetítés és a mese után kézműves munkába fogtunk: elkészítettünk hullámkartonból egy dobozkép alapformát, kasírozással papírbevonatot készítettünk az egészre natúr csomagolópapírból. Amíg a ragasztó száradt a dobozokon, tízóraiztunk és trükkös játékba kezdtünk: "Csön csön gyűrű" című dalt énekelve.
A játékosok körben ültek, játékvezető egy hosszú zsinórt adott körbe, melynek elejét és végét összekötöztük, de előtte ráfűztünk egy színes karikát. Az önként vállalkozó játékos középre ment, és a kezek takarásában próbálja kis dal végén megmutatni hol van a karika. Ez persze nem egyszerű, hiszen a többi játékos is tarthatja úgy a kezét, mintha a karika az ő kezében lenne. A gyereknek nagyon tetszett ez a a trükkös, furfangos játék.
Az időközben megszáradt dobozképeket színes hátterekkel, apró kis tárgyakkal, kincsekkel berendeztük, egy-egy témának és a résztvevők saját elképzelésének megfelelően. Kedves, hangulatos alkotások készültek, nagyon jó foglalkozás volt.

További képek: 
MESEBELI LÉNYEK - A manók és a koboldok
MESEBELI LÉNYEK - A manók és a koboldok